Regulament

REGULAMENT OFICIAL

Campionatul National de Fotbal Corporatist

Formatul Competitional
  1. Faza grupelor preliminare:
    a) formatul propus presupune o impartire initiala a celor 14 echipe in 2 grupe de cate 7;
    b) fiecare echipa va disputa in cadrul grupei cate 6 meciuri, dupa sistemul “fiecare cu fiecare”;
    c) in grupe se acorda 3 puncte la victorie si 1 punct la meci egal;
    d) la finalul celor 7 etape aferente Fazei grupelor preliminare, primele 2 echipe clasate in fiecare grupa se vor califica in semifinalele competitiei.
    f) fiecare echipa va avea o etapa de pauza in cadrul grupelor preliminare;
    g) in realizarea clasamentului fiecarei grupe, in caz de egalitate la puncte intre doua echipe, se va tine cont, in ordine, de urmatoarele criterii:
    – meci direct
    – in caz de egalitate in meciul direct, se vor lua in considerare loviturile de departajare
    h) in realizarea clasamentului fiecarei grupe, in caz de egalitate la puncte intre 3 echipe, departajarea se va face luand in considerare doar intalnirile directe dintre cele 3 echipe, tinandu-se cont, in ordine, de urmatoarele criterii:
    – meci direct
    – golaveraj
    – numar de goluri marcate
    – numar de cartonase galbene
    (fiind in avantaj echipa cu cele mai putine cartonase galbene primite)
    – loviturile de departajare: 
    in cazul in care dupa toate criteriile de mai sus egalitatea intre echipe se mentine, departajarea se va face in functie de rezultatul loviturilor de departajare;
    – tragere la sorti.
Conditii de participare
  1. Campionatul National de Fotbal Corporatist este destinat exclusiv societatilor comerciale, institutiilor mass-media si institutiilor publice.
    a) sunt acceptati ca jucatori ai echipelor participante persoanele aflate intr-o relatie contractuala cu firma sau cu grupul de firme pe care o reprezinta, in calitate de angajaţi (contract de munca) sau contract de colaborare. Contractul de colaborare trebuie sa fie semnat cu cel putin 3 luni inainte de startul competitiei.
    b) din lotul de jucatori NU au dreptul sa faca parte jucatori activi, profesionisti legitimati in primele 2 ligi de fotbal nationale, sau in prima divizie nationala de futsal.
    Acest lucru va fi certificat de către directorul general, directorul de marketing sau directorul de resurse umane, prin semnarea documentului care va cuprinde întreg lotul de jucători şi care va fi predat organizatorilor pana in data de 31 august 2017.
    c) pe baza acestui document, fiecarui jucator inscris i se va emite o legitimatie de joc ce va fi vizata anual de catre Federatia Romana de Sport Corporatist. Fiecare jucator isi va ridica legitimatia personal, in baza documentului de identitate. In cazul in care unul dintre jucatori va pierde legitimatia, acesta se va legitima la fiecare meci cu un document de identitate valid ( carte de identitate, permis de conducere, passaport ), pana la emiterea unui duplicat al legitimatiei de joc.
    d) se interzice ca un jucator sa joace in echipa unei companii, atata timp cat mai este angajat ( cu contract de munca sau colaborare ) la o alta companiei participanta in competitie, fara acordul scris ar reprezentantului companiei pentru care nu evolueaza.
  2. a) lotul de jucatori va fi format din cel putin 6 si cel mult 15 jucatori + un reprezentant oficial (orice jucator poate indeplini in acelasi timp si functia de oficial sau antrenor).
    b) reprezentantul oficial poate avea concomitent si calitatea de jucator sau capitan de echipa. In cazul unei contestatii jucatorii mentionati sunt obligati sa transmita organizatorilor copii color ale carţilor de identitate / buletinelor proprii, cardului de joc, cat si o adeverinta de salariat semnata de catre directorul departamanetului de HR (REVISAL ) al companiei, in care sa fie specificata data la care a fost angajat jucatorul, durata si tipul contractului cu care activeaza in societate.
    c) fiecare echipa va avea dreptul de a inscrie pe foaia de joc un numar de maxim 15 jucatori la fiecare dintre partide. Meciul nu incepe sau, dupa caz, este considerat abandonat de o echipa in situatia in care, pe teren, acea echipa nu este formata la inceputul partidei din minimum 5 jucatori.
    d) un meci este declarat, de catre arbitru sau/si observatorul de joc, pierdut, in cazul in care o echipa nu aliniaza numarul minim de jucatori nici dupa 15 minute de la ora oficiala de start.
    e) in incinta terenuri vor avea acces doar persoanele care au card de joc + doi invitati ai acestora, restul suporterilor fiind invitati sa ia loc in tribuna.
  3. a) capitanul echipei este acel jucator stabilit sa asigure comunicarea cu arbitrul, in timpul unui meci. Capitanul echipei va purta banderola.
    b) fiecare jucator va avea numar pe spatele tricoului, reprezentantul oficial fiind obligat sa completeze inaintea fiecarei partide, foaia de joc pe care sa mentioneze numarul de pe tricoul fiecarui jucator.
    c) managerul ii indica arbitrului inclusiv numele capitanului echipei, pe care acesta din urma il noteaza inaintea meciului pe foaia de joc.
  4. a) in cazul in care se constata ca o echipa a inscris pe foaia de joc si a introdus pe teren un jucator care nu respecta prevederile de la articolul 1, echipa in cauza este sanctionata cu pierderea meciului cu 3-0.
    b) Jucatorii care din diverse motive nu vor avea cum sa prezinte cardul de joc sau un document de identitate nu vor avea drept de joc.
    !!! Incalcarea repetata a acestor prevederi poate atrage eliminarea definitiva, a echipei din competitie.
    c) in cazul in care o echipa va folosi un jucator legitimat in primele 2 ligi de fotbal nationale sau in prima divizie nationala de Futsal, echipa in cauza va pierde toate meciurile disputate pana in acel moment cu scorul de 0–3.
  5. Arbitraj.
    a) toate meciurile din cadrul Campionatul National de Fotbal Corporatist disputate la Brasov beneficiaza de arbitraj profesionist.
    Toti jucatorii participanti inteleg sa se supuna deciziilor arbitrului, care au la baza, in ordinea prioritatii: prezentul Regulament si Regulamentul jocului de fotbal pe teren redus, aprobat de FIFA (Descarca Regulament FRF).
    b) fiecare meci va fi arbitrat de cate un arbitru.
  6. Dimensiunile suprafetei de joc:
    a) suprafata de joc va avea dimensiunea de 44m–lungime si 22m–latime;
    b) lovitura de pedepsa se va executa de la o distanta de 7 metri fata de linia portii;
    c) portile vor avea dimensiunea de 3 m latime si 2 m inaltime, barele acestora fiind de forma cilindrica;
    d) mingea va fi marimea 5 ( minge pentru jocul de 11 contra 11 ).
  7. Asistenta medicala:
    a) Jucatorii beneficiaza de asistenta medicala la locul desfasurarii meciului, pe intreaga durata a competitiei;
    b) participantii isi asuma raspunderea in ceea ce priveste starea lor de sanatate si eventualele accidentari survenite pe parcursul competitiei.
Abateri disciplinare si sanctiuni
  1. Sanctiunile.
    a) in toate fazele competitiei, cumulul de doua cartonase galbene atrage suspendarea pentru urmatorul meci;
    b) ulterior ispasirii pedepsei, fiecare cartonas galben nou incasat conduce la o noua suspendare de un meci;
    c) cartonasele galbene se anuleaza dupa meciurile din cadrul grupelor preliminarii si apoi dupa meciurile din faza grupelor FIFCO si UEFCO.
    Pe intreaga durata a Campionatului, cartonasele rosii se sanctioneaza astfel:
    d) cartonas rosu primit prin cumulul a doua cartonase galbene in acelasi meci, cu suspendare pentru urmatorul meci;
    e) cartonas rosu direct, cu suspendare pentru cel putin un meci, in functie de gravitatea abaterii disciplinareș cartonasele rosii nu se anuleaza dupa faza grupelor preliminare sau a grupelor FIFCO si UEFCO.
  2. Comportamentul nesportiv
    Suspendarile jucatorilor survenite datorita primirii unui cartonas rosu direct se vor aplica dupa cum urmeaza:
  • Abatere disciplinara: fault dur
    Sanctiune: se stabileste de catre comitetul executiv (minim 2 etape);
  • Abatere disciplinara: injurii aduse arbitrilor / adversarilor / organizatorilor
    Sanctiune: se stabileste de catre comitetul executiv (minim 3 etape, pana la excluderea din competitie);
  • Abatere disciplinara: lovirea intentionata arbitrii / adversar / organizator
    Sanctiune: se stabileste de catre comitetul executiv(minim excluderea pe viata a jucatorului – maxim, excluderea echipei);
  • Abatere disciplinara: comportament nesportiv al suporterilor
    Sanctiune:
    se stabileste de catre comitetul executiv (minim pierdearea meciului cu 3–0, maxim excludrea echipei din competitie )
  • Comitetul executiv se poate autosesiza in cazul in care au fost comise incalcari grave ale regulamentului, care nu au fost penalizate de arbitrul partidei in timpul jocului, conform regulamentului.
  • Contestatiile.
    a) in faza grupelor contestiile se vor trimite in termen de 24 de ore de la producerea incidentului, pe adresa de e-mail: contact@brasov.cnfc.ro;
    b) orice contestatie trimisa dupa expirarea termenului de 24 de ore, va fi considerata nula;
    c) fiecare echipa are posibilitatea de a verifica lotul de jucatori al echipei adverse pe site-ul oficial https://brasov.cnfc.ro;
    d) comitetul executiv se poate sesiza din oficiu in cazul constatarii unor abateri savarsite de catre o echipa/jucator, de la regulamentul oficial al competitiei.
Reguli cu privire la jocul de fotbal
  1. Echipament.:
    a) este acceptata folosirea incaltamintei cu talpa plata, fara crampoane de iarba naturala;
    b) este interzis ca jucatorii sa poarte in timpul meciurilor cercei, inele, bratari sau orice alte accesorii care pot provoca accidentari;
    c) in cazul in care echipele prezinta echipament de culori asemanatoare, prin tragere la sorti, una din echipe are obligatia de a folosi vestele de departajare puse la dispozitie de organizatori;
    d) portarul are obligatia de a purta tricou de culoare distincta fata de coechipieri, adversari si arbitri;
    e) pentru ca arbitrii si organizatorii sa ii recunoasca titulatura, jucatorul desemnat capitan de echipa este obligat sa poarte o banderola pe mana stanga;
    f) tricourile jucatorilor vor fi numerotate, fiind interzisa schimbarea tricoului intre 2 jucatori pe durata unui meci.
  2. Timpul de joc:
    a)
     un meci se desfasoara pe durata a doua reprize de cate 20 de minute, cu  timp de incalzire si pauza de 5 minute;
    b)
    timpul regulamentar de 20 de minute va fi cronometrat cu ajutorul tabelei de marcaj, fara a fi intrerupt la fragmentarile de joc, urmand ca fiecare repriza sa fie prelungita de catre arbitrul partidei;
    minutele sau secundele de prelungire ale fiecarei reprize vor fi cronometrate independent de catre arbitru;
    Prelungirile dictate de arbitru nu pot fi contestate , fiind la latitudinea acestuia sa dicteze durata timpului suplimentar al fiecarei reprize.
    In cazul unei probleme tehnice, cronometrarea timpului de joc devine exclusiv sarcina arbitrului.
    c)
     daca rezultatul unei partide cu caracter eliminatoriu sau de baraj, este egal la finalul celor doua reprize de cate 20 de minute, meciul va continua cu o repriza de prelungiri de 5 minute;
    d) in prelungiri nu va functiona “Regula Golului de aur”;
    e) daca si dupa repriza de prelungiri scorul se mentine egal, se va trece la executarea loviturilor de departajare; in acest caz, se executa o serie de 3 lovituri de echipa;
    f) in cazul in care egalitatea se mentine, se continua cu serii de cate o lovitura;
    g) executantii loviturilor de departajare trebuie sa fie diferiti si se vor repeta numai dupa ce toti cei 6 jucatori desemnati de echipa au executat cate o lovitura;
    h) daca rezultatul unui meci din grupe este egal, se vor executa lovituri de departajare;
    i) fiecare echipa va fi recompensata cu cate 1 punct in clasament, insa la finalul meciurilor din grupe acesta va fi folosit ca si criteriu de deparatajare intre cele doua echipe, daca acestea se vor afla la egalitate de puncte, golaveraj si numar de goluri inscrise;
    j) echipele pot solicita arbitrului cate un time-out de 1 minut in fiecare repriza (dar nu si in repriza de prelungiri);
    k) time-out-ul poate fi solicitat in orice moment al jocului, dar va fi acordat numai daca echipa care il solicita se afla in posesia balonului si jocul este oprit;
    l) time-out-ul nefructificat in prima repriza nu se reporteaza pentru cea de-a doua.
  3. Schimbarile:
    a)
     pe parcursul meciului, este permis un numar nelimitat de schimbari;
    b) un jucator deja inlocuit poate reintra pe teren in locul unui alt jucator, schimbarea putandu-se petrece atat cand jocul este oprit, cat si in timpul acestuia, insa numai prin dreptul zonei de inlocuire prestabilita de organizator;
    c) orice jucator poate lua locul portarului, insa doar in cazul in care jocul este oprit si cu conditia sa imbrace tricoul distinctiv;
    d) pe banca de rezerve iau loc numai jucatorii de pe foaia de joc, managerul echipei si 2 invitati ai acestora.
  4. Portar:
    a) reluarea jocului de la propria poarta se va face numai de catre portar, prin aruncarea mingii cu mana in afara suprafetei de pedeapsa;
    b) daca aceasta conditie nu este indeplinita, se va repeta repunerea mingii în joc;
    c) portarul poate retine mingea in maini timp de cel mult 5 secunde;
    d) in cazul unei pase primite de la un coechipier, daca portarul atinge mingea cu mainile, se va dicta lovitura libera indirecta de pe linia ce delimiteaza suprafata de pedeapsa;
    e) portarul poate fi inlocuit cu orice alt jucator cu drept de joc care ii va prelua atributiile si care este obligat sa poarte un tricou de culoare distincta (vezi 1).
  5. Lovitura de incepere:
    a) se executa numai la fluierul arbitrului, in cel mult 5 secunde, cu pas inainte, doar daca toti jucatorii se afla in propria suprafata de teren;
    b) este permisa inscrierea unui gol prin executarea directa a loviturii de incepere.
  6. Lovitura de la margine:
    a) se executa cu piciorul in cel mult 5 secunde de la fluierul arbitrului, din apropierea locului in care mingea a parasit suprafata de joc;
    b) mingea va fi repusa doar de pe linia sau din spatele liniei ce delimiteaza terenul de joc;
    c) adversarii trebuie sa respecte distanta minima de 5 metri fata de pozitia mingii;
    d) nu este permisa inscrierea unui gol direct din aut, in acest caz jocul urmand a fi reluat de echipa adversa printr-o lovitura de la poarta;
    e) este permisa inscrierea unui gol direct din lovitura de colţ (corner);
    f) se poate executa si fara fluierul arbitrului.
  7. Lovitura libera:
    a) se executa in cel mult 5 secunde de la fluierul arbitrului;
    b) in momentul executarii loviturii libere directe sau indirecte, mingea trebuie sa fie oprita;
    c) adversarii trebuie sa respecte distanta minima de 5 metri fata de pozitia mingii.
  8. Atac prin alunecare:
    a) nu este permis;
    b)
     excepţie face doar cazul in care niciun alt jucator nu se afla in apropierea mingii ( atunci cand atacul nu este de deposadare );
    c) portarul aflat in propria suprafata de pedeapsa este autorizat sa foloseasca acest procedeu, chiar si in cazul unui contact cu adversarul, insa cu conditia sa nu comita o greseala din neglijenta, o imprudenta sau un exces de combativitate;
    d) in functie de duritatea atacului, procedeul poate fi sanctionat cu avertisment verbal, cartonas galben sau eliminare directa.
  9. Lovitura de pedeapsa / departajare:
    a) se executa in cel mult 5 secunde de la fluierul arbitrului;
    b) se acorda ca urmare a unei infractiuni comise in suprafata de pedeapsa sau pentru a departaja doua echipe aflate la egalitate la sfarsitul timpului regulamentar de joc;
    c) se va executa de la linia de 7m;
    d) inaintea executarii, in interiorul suprafetei de pedeapsa se accepta doar prezenta portarului, jucator care are obligatia de a se poziţiona pe linia portii ai de a ramane pe aceasta linie in timpul executiei.
  10. Faulturile repetate – acordarea loviturii de pedeapsa :
    a) daca una dintre echipe va comite 6 greseli pe repriza sau alte infractiuni sanctionate cu lovitura libera directa sau indirecta, aceasta va fi penalizata cu o lovitura de pedeapsa, de la 9 m imediat dupa comiterea celei de-a 6-a greseli, urmand ca pana la sfarsitul reprizei sa fie penalizata cu lovitura de pedepsa pentru fiecare urmatoare greseala;
    Cartonase galbene si rosii
    a)
    un jucator sanctionat cu cartonas galben va fi eliminat pentru 2 minute, putand intra in teren imediat dupa expirarea celor 2 minute.
    b) un jucator care primeste cartonas rosu nu va avea drept de joc pentru restul partidei, iar echipa va juca in inferioritate numerica timp de 5 minute.
    c) daca jucatorul sanctionat cu cartonas galben se afla pe banca de rezerve, echipa din lotul careia face parte va fi nevoita sa joace in inferioritate numerica timp de 2 minute
    d) daca un jucator de pe banca de rezerve este sanctionat cu cartonas rosu, echipa din lotul careia face parte va fi nevoita sa joace in inferioritate numerica timp de 2 minute, iar jucatorul sanctionat nu va mai putea evolua in acea partida.
Comitetul executiv
  1. Atributii:
    a) Membrii comitetului executiv au obligatia de a se prezenta la intrunirea stabilita, atunci cand sunt convocati de catre organizatori. In cazul in care unul dintre membri nu se va prezenta se va considera ca acesta nu doreste sa isi exercite dreptul de veto.
  2. Componenta:
    a)Componenta comitetului executiv (care are si rol de comisie de disciplina) pentru cea de-a 9-a editie, va fi formata din reprezentantii oficiali ai CNFC Brasov.
  1. Faza grupelor preliminare:
    a) formatul propus presupune o impartire initiala a celor 16 echipe in 4 grupe de cate 4;
    b) fiecare echipa va disputa in cadrul grupei cate 3 meciuri, dupa sistemul “fiecare cu fiecare”;
    c) in grupe se acorda 3 puncte la victorie si 1 punct la meci egal;
    d) la finalul celor 3 etape din cadrul Fazei grupelor preliminare, primele 2 echipe clasate in fiecare grupa se vor califica in grupele FIFCO;
    e) ultimele 2 echipe clasate din fiecare grupa se vor califica in grupele UEFCO;
    f) in realizarea clasamentului fiecarei grupe, in caz de egalitate la puncte intre doua echipe, se va tine cont, in ordine, de urmatoarele criterii:
    – meci direct
    – loviturile de departajare:
    g) in realizarea clasamentului fiecarei grupe, in caz de egalitate la puncte intre 3 echipe, departajarea se va face luand in considerare doar intalnirile directe dintre cele 3 echipe, tinandu-se cont, in ordine, de urmatoarele criterii:
    – meci direct
    – golaveraj
    – numar de goluri marcate
    – numar de cartonase galbene
    (fiind in avantaj echipa cu cele mai putine cartonase galbene primite)
    – tragere la sorti
  2. Alcatuirea Grupelor FIFCO si UEFCO
    Dupa incheierea grupelor preliminare, in functie de clasament, se vor forma cele 2 grupe FIFCO si UEFCO, dupa cum urmeaza:
    Grupa A FIFCO: A1, B2, C1, D2
    Grupa B FIFCO: A2, B1, C2, D1
    Grupa A UEFCO: A3, B4, C3, D4
    Grupa B UEFCO: A4, B3, C4, D3
    Unde A1 este prima clasata din grupa A preliminara, A2 este a doua clasata si asa mai departe.
  3. Faza grupelor FIFCO:
    a) formatul propus presupune o impartire a celor 8 echipe calificate din grupele preliminare in 2 grupe de cate 4;
    b) fiecare echipa va disputa in cadrul grupei cate 3 meciuri, dupa sistemul “fiecare cu fiecare”;
    c) in grupe se acorda 3 puncte la victorie si 1 punct la meci egal;
    d) la finalul celor 3 etape aferente Fazei grupelor FIFCO, primele 2 clasate in fiecare grupa vor juca in semifinale, urmand ca celelalte echipe sa joace meciuri de clasament.
    e) in realizarea clasamentului fiecarei grupe, in caz de egalitate la puncte intre doua echipe, se va tine cont, in ordine, de urmatoarele criterii:
    – meci direct
    – loviturile de departajare
    f) in realizarea clasamentului fiecarei grupe, in caz de egalitate la puncte intre 3 echipe, departajarea se va face luand in considerare doar intalnirile directe dintre cele 3 echipe, tinandu-se cont, in ordine, de urmatoarele criterii:
    – meci direct
    – golaveraj
    – numar de goluri marcate
    – numar de cartonase galbene 
    (fiind in avantaj echipa cu cele mai putine cartonase galbene primite)
    – tragere la sorti
  4. Faza grupelor UEFCO:
    a) formatul propus presupune o impartire a celor 8 echipe calificate din grupele preliminare in 2 grupe de cate 4;
    b) fiecare echipa va disputa in cadrul grupei cate 3 meciuri, dupa sistemul “fiecare cu fiecare”;
    c) in grupe se acorda 3 puncte la victorie si 1 punct la meci egal;
    d) la finalul celor 3 etape aferente Fazei grupelor UEFCO, primele 2 clasate in fiecare grupa  vor juca in semifinale, urmand ca restul echipelor sa dispute cate un meci de clasament.
    e) in realizarea clasamentului fiecarei grupe, in caz de egalitate la puncte intre doua echipe, se va tine cont, in ordine, de urmatoarele criterii:
    – meci direct
    – loviturile de departajare
    f) in realizarea clasamentului fiecarei grupe, in caz de egalitate la puncte intre 3 echipe, departajarea se va face luand in considerare doar intalnirile directe dintre cele 3 echipe, tinandu-se cont, in ordine, de urmatoarele criterii:
    – meci direct
    – golaveraj
    – numar de goluri marcate
    – numar de cartonase galbene 
    (fiind in avantaj echipa cu cele mai putine cartonase galbene primite)
    – tragere la sorti
  5. La finalul celor 3 etape din Grupele preliminarii orice echipa poate inlocui maxim 2 jucatori in cadrul lotului initial, daca lotul este complet (15 jucatori). Echipele care au in lot mai putin de 15 jucatori, pot inscrie numarul necesar de jucatori pana la completarea lotului de 15.
  6. In fazele semifinale se vor califica ocupantele primelor 2 locuri din grupa (valabil atat pentru FIFCO cat si pentru UEFCO).